Scoil: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéaltaí

Bhí stocach beag ann fad ó shoin dar b' ainm Seamús.

Sgealtaí
    Bhí stocach beag an fad ó shoin dár b'ainm Seamús. D'imthigh sé lá amhain a chuartughadh oibre agus ní rabh sé i bhfad ag cuartughadh go dtáinig sé fhad le teach agus chongbhuigh fear an toighe sin é.
    Ar maidin lá thar na bhárach thug sé órdughadh do boitheach a bhí amuigh annsin nár glanadh le seacht mbliadhna a ghlanadh. Is é an rud a shil an fear seo na mbéadh sé ábalte seo a dhéanamh agus gur sin leith-sgeul maith le é a chur ar shiubhail.
    Ghlan Seamús an boitheach agus bhí iongantas mór ar an fhear agus dubhairt sé go rabh sé ró láidir aige agus thug sé tubán leith-phingneacha do. D'imthigh sé annsin chuig fear eile agus thug seisean órdughadh do coillidh a bhí amuigh annsin nár géarradh le seacht mbliadhna a ghéarradh.
    Shil an fear seo an rud ceudna a shil an chead fhear, ach ghéarr Seamús an coillidh agus bhí an t-iongantas ceudna air-san agus bhí ar an chead fhear. Dubhairt sé le Seamús go rabh sé
    Seosamh Mac Suibhne
    Fána Bhuí, Co. Dhún na nGall