Scoil: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

Ar an leathanach seo

1. Tá mé mo chomhnuidhe i nDun an Dálaigh. Baile beag inaice le Gort-a-Choirce. Is é aimn na Paróiste, Cloch-Cheann-Fhaoilidh. Ainm na Barúntachta, Cill Mhic Neidheanain. Bheirtear i mbéarla ar an bhaile,Bedlam ach nil fhios ag aon duine ce'n fáth gur tugadh an t-ainm sin air.
    Tá seacht dtighthe comhnuidhe ar an bhaile, agus tá sin le cuimhne na daoine. Níl dhá theach ar bith a bhfuil an sloinneadh ceadna ar mhuintear an toighe ach tá triúr de na teaghlaigh ( na Dalaigh) muinnteardha go maith.
    Nil sé i bhfad ó fuair an áit an t-ainm Dún an Dálaigh. Duine de na teaghlaigh na Dálaigh, agus (ins an) am cur amach na daoine annseo. Bhí troid ins an teach sin idir na daoine agus péas na Sasana.
    Tá cúpla sean-duine ar an bhaile. Tá sean Meadhbha Ní Fhioradhaigh agus tá sí 84 bl d'aois. Sean-bhean bheag bhreamhsanta atá inntí go fóill. Nil móran beurla aicí ach an méid atá is le naoi no deich de bliadhna le linn lucht Béarla a bheith ag stapadh ins an teach ach ní labhaireann sí beárla ar bith ach nuair nach
    Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
    Meadbh Ní Fheanadaig