Scoil: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal

Bhí lanamhain an aon uair amháin agus bhí an fear na fhigheadóir. Nuair a tháinig lá bainte na mónadh, fuair an fear cúpla fear eile le cuideadh leis an móin a bhaint.

Sgéal
    Bhí lanamhain an aon uair amháin agus bhí an fear na fhigheadóir.
    Nuair a tháinig lá bainte na mónadh, fuair an fear cúpla fear eile le cuideadh leis an móin a bhaint.
    D'imthigh na fir. Nuair a fuair an bhean a fear ar shiubhal thoisig sí a figdeóireacht ar an tséol agus bhris sí é. Smaointigh sí na rabh a dhath le h-innse uirthí ach an gamhain beag a bhí sa chóirneal. Mharbhuigh sí an gamhain agus chaith sí ar an tsráid é.
    Bhí go maith go dtáinig an fear na bhaile, agus bhuail eagla í.
    D'innis sí do goidé rinne sí. Dubhairt seisean go mbéadh sé ag siubhal leis go dtí an oidhche go bhfeicfeadh sé an rabh bean ar bith go h-amaideach leithe.
    D'imthigh sé, agus cha rabh ibhfad go dtáinig sé fhad le teach. Bhí beirt bhean ann, agus bhí siad ag iarraidh an teach a thionntach. Bhí dhá dhoras ar an teach agus
    AT1210: The Cow is Taken to the Roof to Graze
    AT1540: The Student from Paradise (Paris)