Scoil: Rosguill & Doe Branch I.N.T.O. (uimhir rolla n/a)

Ros Goill, Co. Dhún na nGall
T. Mc Ginley

go rabh a chuid éadaigh air. Rith sé leis indiaidh an tórraimh.
    Nuair a chonnaic an ceathrar a bhí ag iomhcair an chomhair an fear ag teacht in a ndiaidh, shíl siad gur an fear a bhí sa’n chomhnair a fuair amach. Rith duine soir agus rith duine siar. Chaith siad ar siubhail an chomhair, agus d’imthigh an clár de’n chomhair, agus thainig an fear a bhí astoigh, amach. Bhuail sé buille ár an fhear agus d’fhiafruigh sé de cad chuige ar bhris sé an chomhair agus é ag gabhail na Flaitheas. Smaoimtigh siad gur amadain a bhí d’a ndeánadh dóbhtha. Thainig siad ‘na’ bhaile arais chuig a gcuid ban. Chuaidh na mna chuig an Tighearna agus d’innis siad dó mar tá mise ag innse anois. Phronn sé an talamh saor as cíos ar an trúir, i rith a saoghail.
    AT1406: The Merry Wives Wager
    AT1408: The Man who Does his Wife's Work