Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Dhún na nGall
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a mháthara. Tháinig se 'na bhaile agus fuair sé isteach leóbhtha ag bun abhann na Coimirce. Bain sé an t-eallach dóbhtha agus mharb sé iad uilig. Mharbh sé an tighearna ar shrath na Glaisigh Bige. Ní rabh d'arm aige ach cnamh géill asail. D'ithigh sé ar a sheachnadh annsin fríd na coillte. Chaith sé tamall fhada i gcoillidh thíos annseo i n-íochtar Gleann Fhuinne, ar a dtugtar anois Cillte Fearagal agus is ó'n fhear sin a fuair sé a ainm. An Rí a bhí ar an choigiliú i (Province) chuir sé sgéala fa na coinne. Shíl Feargal gur fáchoin é a marbú a chuaidh sé. Nuair a cuaidh sé fhad leis an gheafta. Tháinig an cailín amach. Dubhairt sí leis go rabh droch chuma an seán. Dubhairt se gur chuir an fear seo fá na choinne creidi le mé a mharbhú. Tháinig an tighearna amach agus (se) rinn sé craitheadh láimhe leis frí an gheafta agus thugh se isteach
    Máire Ní Gallchobhair
    Cró na Doinne, Co. Dhún na nGall