Scoil: St Columba's, Buncrana

Bun Cranncha, Co. Dhún na nGall
Eoghan Ua Gallchobhair

1. An dóigh a bhfuair Kinnego a ainm.
    Ag deireadh na h-ochtmhadh h-aoise déige nuair a bhain na h-Éireannaigh úsaid mhór as na pící i gcath ,bhí gabha na chomhnuidhe ins an áit seo agus sé a bhí ag deánamh na bpící do na saighdiuírí.
    Bhí an cheardcha deántta aige istigh imeag dornán tor. Lá amháin thainig saighdiúirí na Sasana an bealach . Sul ar mhothuigh sé bhí siad istigh sa mhullach air agus é ag obair go dian díceallach ag deanamh na bpící.
    Thug siad amach taobh amuigh don teach é agus dubhairt siad leis go rabh siad ag dul a bhaint an chinn dó.Dubhairt séa leó go bhféadfadh siad é a chur chun báis acht nach bhfuigheach a theine bás a choidhche.
    Ní thug na saighdíuirí caoi ar bith dó acht tharraing fear aca a chlaidheamh agus steall sé an ceann dó.Ó n lá sin go dí an lá indiu toghar an t-ainm Kinnego nó Ceann an Ghabha ar an áit.Go minic ins an Gheimhreadh deirtear go n-éirigheann solus ins
    Cionn an Ghabha, Co. Dhún na nGall
    Mr Harry Mc Laughlin