Scoil: St Columba's, Buncrana

Bun Cranncha, Co. Dhún na nGall
Eoghan Ua Gallchobhair

Ar an leathanach seo

1. Lá amhain bhí Colmcille ag dul fríd Ballymagan nuair a thainig a chuid náimde air. B'egean dó teicheadh agus lean siad é.Chuidh sé i bhfolach ortha istig i dteach acth toisigh an coiteach ag sgairtigh agus thug sin an t-éolas do a chuid náimhde fá'n áit a rabh sé.Bhí fearg mhór ar Colmcille leis an choileach agus dubhairt sé nach gc ?coileach ag sgairtigh i Ballymagan a choidhche arís.
    Bhí sé lá eile ag dul fríd Bhuncrannaighe agus chualaidh sé cupla fear ag caint ar na caraistí a bhí aca ins an am sin. Stad Colmcille nuair a chualaidh sé iAd agus dubhairt sé leo go dtioefhadh an lá nuair a bhéadh caraistí abalta rith uatha féin agus gan capaill ar bith a dhith ortha.
    Lá eile bhí Colmcille ag dul suas ar chois abhainn an Mhuilinn atá ag dul istech ins an fhairrge ag Buncrannaighe . Rinne sé tarngaireacht agus dubhairt sé go mháidhfhidhe truír de'n ainm cheadna ins an abhainn sin.
    Uair amháin bhí fear i mBuncrannaighe
        1. naoimh