Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. na Gaillimhe
Pádraig Ó Heidhin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    do bhí ann agus bhíodar caillte ar maidin." "Ná bac leis sin" arsa an mac is sine, má chailltear féin mise ní mórán is fiú mé." "Má bhíonn tú beó rómham ar maidin" deir an fear uasal "tiubharaidh mé seic chúig phunt dhuit". An tráthnóna sin ag a sé a chlog d'fág an fear uasal an mac is sine ins an teach seo.
    Bhí teine mhór ann, cathaoir aige lé suidhe, bord, páipéir nuaidheachta, agus buidéal fuisge. D'fhág sé an mac is sine ins an teach agus dimthigh an fear uasal abhaile. Bhí an oidhche dhá chaitheamh agus dairigh an mac is sine an clog ag bualadh a dó dhéag. Is gearr gur airigh sé duine ag tigheacht anuas an staighre. Bhí an mac is sine ag léigheadh an pháipéir agus níor thug sé aon áird ar an duine a tháinig anuas. Is gearr go ndeacha an duine thairis agus is beag nach chaith sé an mac is sine as a chathaoir.
    D'iarr an mac is sine dó, "Páipéir atá uait?" D'fhreagair an guth agus dubhairt "Ní headh". "Teine atá uait"? "Ní headh". "Solus atá uait?" "Ní headh". "Fuisge atá uait?" "Ní headh". "Céard atá uait"? Dubhairt an duine, "dearbhráthair domsa ar leis an teach seo". Tighearna talmhan do bhí ionnam-sa tráth, agus chaith mé dhá bhaintreabhach bhocht atá taobh thuas don
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    Peadar Ó Scannláin
    24
    Gairm bheatha
    Mac feirmeora (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Tóin an Chnoic, Co. na Gaillimhe