Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus nuair a bhí an caisleán beagnach críochnuithce dubhairt sé leis an Rí go raibh urluis ah teastáil uaidh. Bhí sé ar aigne an Ríogh an Gobán saor a mharbhú nauir a bheadh an caisleán déanta aige sa gcaoi nach ndéanfadh sé ceann mar sin go deó ariamh.
    Bhí fhios ag an nGobám saor ar an mbearc a bhí i gceann an Ríoga ach bhí sé níos cliste ná an rí.
    Dúbhairt an Rí le Gobán go gcuirfeadh sé a mhac féin go dtí an theach chun an úrluis a fhágháil agus nach raibh cead aige teacht anuas ó bhárr an tighe.
    "Tá go maith" ar seisean". Téigh go dtí mo theach agus abair le Máire go bhfuil sé ins an mbosca agus cor in aghaidh cor agus cam in aghaidh cam" . Chuaigh sé go dtí an teach agus dubhairt sé le Máire an t-ainm a bhí air agus an áit ina raibh sé. "Ó tá go maith" arsa Máire " tá sé annseo agus chuaigh sé go dtí an bosca a bhí in aice na teine.
    Nuair a bhí sé ag féachaint ins an mbosca do chaith só isteach é agus
    AT0875: The Clever Peasant Girl