Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

Ar an leathanach seo

1. Tá meadar againn sa bhaile agus déanann mo mháthair cuigeann gach seachtmhain ins an ngeimhreadh agus dhá uair sa seachtmhain ins an samhradh. Nuair a bhíonn tuirse ar mo mháthair ag casadh láimhe na meidhre, casann mé í go ceann tamaill. Má thagann duine isteach agus mo mháthair ag déanamh meidhre, tosnuigheann an duine sin ag casadh láimhe na meidhre go ceann tamaill. Annsin cuireann mo mháthair splannc faoi an mheidir. Sin pesreóg atá ag daoine mo chómharsanachta. Chuala mé sgéal i dtaobh fhir a bhí ann fadó agus bhí im go flúirseach aige. Thug sé buidéal bainne do chómhsain leis agus rinne an duine sin cuigeann as an mbainne. Ón lá sin bhí an fear ag déanamh cuigne agus níor fhéadfadh sé im a dhéanamh.
    Chuaidh sé chuig an sagart agus d'innis sé an sgéal dó. Dubhairt an sagart leis mar seo,: "ta'n t-im sin imigthe leis na sidheóga nó leis na daoine beó, agus gheobhfaidh mé é duit agus ó'n lá sin amach bhí an t-im chomh flúirseach aige is do bhí
    Máire Ní Dhómhnalláin
    Páirc an Locha, Co. na Gaillimhe