Scoil: An Léim (uimhir rolla 11472)

An Léim Thoir, Co. na Gaillimhe
M. Ó Dubhda

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean bocht ag suibhal an bhothar lá te agus bhí ann tart ar an bhean. Do bhuail sí fé dhéin tighe feirmeora. D'iarr sí deoch ar fear an tighe acht ní bhfuair. Cé go raibh fiche bó ag muinntir an tighe sín acht ní thabharfadh fear an tighe deoch don duine.bocht. D'imthigh sí leí. Chonnaic sí tigh beag cinn tuighe in aice an bhothair agus bhuail sí i ntreo an tigh. "Ar lorg dighe a tháinig mé chughat a fhear mhaith," ar seisean leí. Ní bhíonn de bhainne agam sa acht an braonín a cheannuighim ó mó chomharsain. Fuair sé an deoch, d'ól sé an bainne agus do ghaibh a bhuidhachas agus d'imthigh sé leí. Ar maidin lá ar na baireach nuair d'éirig an fhear bocht cad a bheadh ina seasamh ag an doras acht bó bhreágh. Fuair an bhean cána
    Máire Ní Chadhain
    An Léim Thiar, Co. na Gaillimhe