School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Cill Aithnín, Co. na Gaillimhe
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. (continued from previous page)
    leagaint an Teampaill san oidhche. Nuair a tháinig na fir ar maidin chonnaic siad an oil-phéist marbh agus an craiceann iompuighthe, agus an toabh istig amuigh aige agus é ina chodladh istigh ann agus leath an oil-phéíst ithte aige. Bhí faithchíos mhór ar na daoine annsin dá gcuireadh siad fearg air go marbhóchadh sé iad agus d'athruigh siad a radharc arís agus bhí sé dáll. Chuir siad ag tarraingt cloch le cárr agus nuair a bhíodh tart air thugadh siad ag lion é agus rinne sé an rann seo:-
    Mise Oisín indiaidh na Féinne,
    Ar mo dhruim ag tarrngaint cloch
    Pé'r bith áít a bhfuil mo ghreim
    Is san líon atá mo deoch.

Máire Bhreathnach Dún a scríobh
    Aon uair eile nuair a bhí Naomh Páhraic ag athru Oisín dubhairt sé leis gur theilg Dia an Domhain uilig mar gheall air gur ith Adamh agus Ebh ubhall agus dubhairt Oisín, "Dá mbéadh fhios agam go mbéadh Dia comh gann sin in ubhlaí chuirfeadh mise seacht gcairt ubhlaí go Flaithis Dé.
    Máire Bhreathnach
    An Dún, Co. na Gaillimhe