Scoil: Scoil N. Gobnait (uimhir rolla 16281)

Dún Chaoin, Co. Chiarraí
Muiris Ó Dálaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D'eirig an figheadóir amach chuige agus a staf iarainn aige agus dúbhairt sé leis stad don obair sin. Nuair a chonnaic an fathach cé bhí ann chun é stop, do rug sé ar chloich mhóir agus thairrig amach as an bhfalla í agus chimil idir a dhá bhais í, agus do dhein sé grean di.
    "Sin é anois mar deunfad grean ded' cnámha-sa" ar seisean.
    D'iompuig an figheadóir ar an bhfalla agus do rug ar chloich eile ach do sgaoil i gan-fhios de'n bhfathach tar falla í, lé 'na línn sin do thóg sé dorn de'n ngruith amach as an mealbóig agus dúbhairt sé go b'fhin é mar dheunfadh sé gruth mion dá chnámha mara stadfadh sé, "mar" ar seisean, "bíodh fhios agat gur mise fear marbhuighthe ceud d'aon buille" agus teasbáin sé a staf do.
    "Ó! Dia linn," arsan fathach, "leig dom féin agus téanam abhaile liom agus tabharfad leath mo ríoghachta dhuit agus é go léir ó lá mo bháis."
    Mar sin do bhí agus d'imthig sé leis agus chuadar go dtí tig an fhathaigh agus do bhí seana-chailleach de mháthair mar coimeádaí tíghe ann.
    Sé an cheud rud d'iarr sé (an fathach) ar an bhfígheadóir a dhéanamh ná dul ag triall ar uisge i dteannta an fhathaig lé dramhlaigh (dubhach). Ceann mór iarainn do b'eadh é go raibh dhá chluais air agus cró mór iarainn sáidhte tríd an dá chluais sin chun go mbeurfadh duine
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    AT1045: Pulling the Lake Together