Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

agus bhí sé ag eirú a slíghe abhaile nuair a g[?] tálúir tharis agus bheanaig do go múinteardha.
    Do bé an tálúir fear na m'ná a th[?] an tiadach do lé tabhairt do Thomásin agus chómh luath agus chuaidh an tálúir abhaile loirg sé an píosa bréide ar a mh' naoí chun go ndeanfhadh sé culath e[?] do féin. Ní an píosa bréide agam ar sí mar ghaibh fear annsan isteach o chiadhnaimh a bhí tar éis teacht o neamh agus thugas an píosa bréide do lé tabhairt do dtí Tomásín ná fuil pioc den eadach air ar neamh agus tá sé chun turas a thabhairt anaus an Samhrdah so chúghainn.
    Do bhí straighn búile ar an dtálúir [?] ná feacaidh sé a phíosa bréide. Bhuail sé chuige [?] chapall agus d'mtig i n'dhiaidh Fhear Dhún Chaoin. Na[?] a bhraith Fear Dhún Chaoin chuige an capall ialait[?] do tháinig sé i gcor a bhí sa bhótar agus ghreoimaigh sé a mhúil do thor atainn. Do chaith sé é féin ar a bheal agus ar a fhiacla ar an mbóthar ag[?] d'feach sé anáirde air na scamaill.
    Níor bhfada go dtáinig an tálúir suas leis agus d'iarraidh do cad a chíon sé. Chonnac fear ag dul anáirde sa flathais anois: "Feach é feach é" "Feach anois é. Ní chím é arsa an tálúir. Anois díreach atá sé imighthe isteach fén scamall arsé. Annsan do bhailbh an [?] leis abhaile agus fuair Fear Dhun Chaoin a mhúil agus
    AT1540: The Student from Paradise (Paris)
    Gearóid O Cinnéide