Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí feirmeóir ann fadó agus bhí mach & ingean aige. Aon lá amháin chuaidh sé féin & a mhach & a bhuachaill aimsire ar an aonach go Corcaig le beithuighidh. An tráthnóna sar air imighuigeadar dúbhairt an feirmeóir le na ingean gan éinne a leigint isteach go dtí go dtiochfhaidh sé ón aonach. Dúbhairt an ingean ná leigheadh.
    Tráthnóna lar na mháireach do bhuail chúice isteach seana bhean bhocht & gach aon screach aice á rádh "Ar shon Dé fágadhigh istig me go dtí maidhean. Ní fhághfam arsa ingean an feirmeóra mar dúbhair mathair liomsa ag éinne d'fághaint istig go dtí go dtíofadh sé. Tar éis tamaill dóibh ag cainnt d'fágh ingean an Rí istig i. Nuair a tháinig an oidhche chuaidh an t-seana-bhean a choladh sa chúine agus cuaidh ingean an fhir síos an t-seómra & d'fan sí ag feacaint aníos air an t-seana-bean.
    Siar san oidhche do tosnaig an t-seana-bean ag athrú. Do dhein fear di & las sí coingeal i láimh duine mairbh & bhí ag caitteamh ór ar an
      1. daoine
    AT0956B: The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers