Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí triúr mná ar an gCoimín fadó agus sé slíghe mhaireachtaint a bhí aca ná ag tarrac úibhe an D-ainghean lé cléibheanna, agus m'ná a beadh iad a roinneadh pé nídh a bhíodh aca lé na chéile. Aon mhaidean amháin agus iad ag dul an D-ainghean cad a gheóbhadh bean aca caillte shuas sa t'seana mhámh ach fáinne óir. Bhíodar ag cainnt sa cómhrádh annsan lé chéile feachaint cad a dheanfadis leis an bhfháinne ach do theip ortha an cheist do réidtheach.
    Bhíodar ag siúbhal annsan agus níor bhfada dhóibh gur bhuail fear leó agus diarradar air an cheist do réidhteach nú cad do dheanfhadis leis an bhfháinne agus dúbhairt sé sin leó an bhean is feárr a dheanfhaidh madán d-á fear an Domhnach seo chúghainn gur b'sin í a gheóbhadh an fáinne.
    Nuair a chuad-ar abhaile thosnuig gach duine aca ag caoineamh ar cad é an tslíghe a dh'eanfhadh sí mad-án dá fear i gcómhair an D-omhnaig a bhí chúghain. Fuair bean aca turann agus thosnuigh sí ar shníomh ar a craoidhe díthcheall agus bhí ionghantas an domhain air a fear nuair ná
    AT1406: The Merry Wives Wager
    Gearóid O Cinnéide