Scoil: Breac-Cluain (B.) (uimhir rolla 16217)

An Bhreac-chluain, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghdha

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí feirmeóir mór ann fadó agus bhí buachaill bocht mar buachaill aimsire aige.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    raibh breall air. Chuaidh sé isteach sa bádh gan cúntas aige air faich. Nuair a bhiodhar ag port na h-abhann do léim fear an bháidh amach agus chaith atair a ceile an gharsúin fanacht ann agus tá sé ann fós an bádh fé draoidheacht. Tá mach an fhir boicht i dtalamh an fheirmeóra. Chúir sé fios ar athair agus ar a mháthair agus tá siadh ar na daoíne is saidhbhre sa náit.
    Fuaireas féin an cnuasacht so ó Nóra Ní Laochdha-gaol dom.Fuair sise iad ó na h-athair-feirmeoir-aos 63 bliadhna. Comhnuidheann an t-athair i mBaile Uí Curráin, Paróisde Chill' Chabháin, Baile an Fhirtéuraigh. Níor fhág sé riamh a áit dúthchais.
    Tógadh síos in Aibrán 1938.
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard