Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Tá tobar i mBaile Uí Dhuibhne, go dtugann siad Tobar a Leasa' air. Tá sean scéal imeasc na daoine annsan mar gheall air. Deineann siad amach gur tobar beannuighthe gurb'eadh é uair amháin, ach gur tugad tarcuisne dho agus gur thriomuig sé ar fad, 's gur dhruid sé ó'n áit cheart 'na mbíodh sé.
    Bean go raibh leanbh aici agus nár deineadh aon choisreacan uirthi na dhiaidh sin, do chuaidh sí oidhche a triall ar an dtobar le buicéad usice do bhreith abaile léithi. Ní théigheadh einne roimis sin a triall ar uisce go dtí an tobar san chun gnóthaí tíghe do dhéanamh leis. Is amhlaidh a bhí sé 'na thobhar bheannuighthe aca, agus tugtaí turasanna ann mar leígheas do shúilibh tinne.
    Ach chuaidh an bean malluighthe seo is thug sí léi an t-uisce chun
    S. Ó Loingsigh