Scoil: Máistir Gaoithe (uimhir rolla 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Siochfhradha

Ar an leathanach seo

1. Fado nuair ná raibh cead ag na Caitlicig scoileanna poblaí a bheith aca cuireadar scoileanna scairte ar bun Uaireannta bhíti a bhfad ag cuardach máighistir agus nuair a gheobhaidís é bhailigheadh muinntir na h áite go léir tímcheall air agus deintí suas an scoil in aon lá amháin. De fodhaibh agus de clocaibh a deintí é agus scolpán deanta de slataibh a bhiodh mar dorus agus galáin cloca i gcoinnibh an scolpán chun é coiméad dúnta. Nuair a bhíodh na daoine ag deanamh na scoile d'fágtí bannc mór tímceall leis an bhfalla mar suidheachán do na scoláirí.
    Tímceall ceud bliadhan ó shoin bí ceann de na scoileanna i bpairc ar a dtugtí lait an Casúraig i gCillín-Líath i bparóiste na Dromda, Seán Bacac Ó Síothcháin do b'ainm do'n máighistir. Ó Cill Orglan a beadh é. Ní raibh aon lóistín aige féin ach oidhche do chaitheamh le scoláire annso agus annsúd agus bhítí á bhaint dá chéile mar cheapadar gur onóir mhór é an mháighistir bheith sa tig aca. Sé an págh
        1. foirgnimh
    Áine Ní Sheaghdha