Scoil: Máistir Gaoithe (uimhir rolla 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Siochfhradha

1. Sean Fhocail
    Fadó bhí mórán sean-fhocal ag na daoine ach níl mórán aca anois. Seo cuid díobh a fuaireas ó sean-duine. Dá bhfeicfeadh aoinne duine eile ag deanamh rud éiginn nár dhein sé ríamh cheana dearfadh sé “Ó ba anamh leis an cat srathar a bheith air” nó “an rud is anamh is iongantach.” “Is olc an gaoth ná séideann go maith do dhuine éigin.” Deirtear é sin nuair a thuiteann aon rud amach agus go ndeineann sé díoghbháil do mórán daoine agus go ndeineann sé maitheas do dhuine eile. “Itheann muca ciuin a gcuid.” Deirtear é sin nuair a chítear duine ciuin ag eirghe go maith nó níos fearr sa tsaoghal na an duine go mbíonn mórán cainte aige.
    Nuair a ceapann duine gur rud ana iongantach an rud a bhíonn ag duine eile agus ná bíonn sé aige féin deirtear leis, “Is mór toimhseach íad adharca na bó tar lear.” “Is dána gach madra in a eatrain (otrainn) féin.” Úsáidtear an sean-focal nuair a chítear duine aerach ag eirghe ciuin nuair a théigheann sé go h-áit eile ó na ceanntar féin. “Is fearr Aifreann rómhat ná dhá Aifreann
    Áine Ní Shéaghdha
    An Chillín Liath, Co. Chiarraí