Scoil: Máistir Gaoithe (uimhir rolla 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Siochfhradha

Ar an leathanach seo

1. Bí fear i na chómhnaidhe i Meall na Breac fadó agus Paddy Beannuighthe a tugtí air. Chaitheadh sé a cuid aimsire ag fiadhac agus ag marbhúghadh madraí uisge. Uair amháin bheir sé ar madra uisge agus nuair a bhí sé a' fhúasgailt as an trap bheir an madra uisge ar a lámh agus gearr sé go h-olc é. Bhí gach aon leigheas tríallta aige agus ní raibh sé ag dul i bhfeabhas. Annsan dúbhairt duine éigin leis go gcaithfheadh sé madra uisge eile do marbhúghadh agus an aedh d'ite agus go leigeasfadh sé é. Dhein sé amhlaidh agus deirtear gur dhein sé é leigheas.
    Deirtear go bhfuil leigheas a dteanga an madra ruaidh leis. Bhí bhean in a cómnaidhe i gCillín - Liath tamall o shoin. Lá amháin chuaidh dealg draighean in a cois. Dubhrad leí teanga an madra ruaid do cur leis agus do dtógfhadh sé amach an dealg. Dein sí é sin agus tháinig an dealg amach.
    Tá sé ráidhthe go bhfuil
    Áine Ní Shéaghdha