Scoil: An Clochar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 13542)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An tSr. M. de Lourdes Stac

1. (gan teideal)

Bhí cailín ann uair, agus nuair a rugadh í dubhairt scoláire bocht rud éigin nár thaitin le muintir an tighe mar gheall ar an leanbh.

Bhí cailín ann uair, agus nuair a rugadh í dubhairt scoláire bocht rud éigin nár thaitin le muinntir an tighe mar gheall ar an leanbh. Chualadh an t-athair mar gheall air, acht n'fheadar sé cad é. Bhí an sgoláire imthighthe, agus dubhairt an t-athair ná codlóchadh sé an tarna oidhche in aon leabaidh, ná íosfadh sé an tarna béile ar aon bhórd, go dtí go bhfaghadh sé amach an chainnt a chaith an sgoláire. Do lean sé an sgoláire agus tháinig sé suas leis ag bóthar ceithre cros. D'fhiafruigh sé de'n sgoláire cad é mar shaghas cainnte a chaith sé uaidh nuair a bhí sé in a thigh féin. Dubhairt an sgoláire gur chuma do anois, agus nách feárrde dho é a chlos. Do bhí sé ag dlúth-thathant air go dtí gur innis sé dho é. agus dubhairt sé "dhá méid duadha an leinbh sin a gheobhair, agus dhá mhéid córa a chuirfidh tú uirthe, ag an dardaol a bheidh sí sa deire." Bhí san go maith agus tugadh gach aon nidh ar fheabhas do leinbh sin oideachas, oileamhaint, agus mar sin de. Lá amháin do bhí an líon-tighe go léir ag an Aifrinn, agus bhí sí seo a bhfeidhil an tighe. Bhí sí fasta suas fe'n am so. Cad a thiocfadh isteach fé bhun an doruis acht dardaol, sin saghas péiste ar dhath agus ar mhéid na ciaróige. Chonnaic sí an dardaol ag teacht isteach agus