Scoil: Duíbhlios

Duílis, Co. Chorcaí
Seán Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí bean i dTúar Raicín 75 bliain o thoin - Big Joan a tugtaí uirthi Chualadh féin go rug sí corp a fhir-chéile go Roilg na Cathrach ar a drom. Is amhlaidh do fuair an fear bocht bás leis an nGorta Mor agus níor mhaith le Joan é bheith curtha i bpoll na mbocht agus thug sí go dtí an Catharach an corp.
    Bíodh comórtaisí eadtortha fadó le láimseail mala mine (20d) agus 1/2 bharraile phortair. Gniomh a bheadh e aon ceann acu so do cur isteach i dtrucail no ar cúntair Tighe Tabhairne. D'airigeas Seán O Seaghda on Gleann na Cloiche a rádh go bfeaca se Seán Bán OSúileabháin ag deanamh a leithéide cé gur fear beag é. Bhí daoine eile san áit a deanadh san leis [?]
    Is cuimhin liom go maith la da raibh comortas bóláileachta ar an mbóthar taobh thiar de Dromdhaleig. Bhí slúag mor daoine ar an mbóthar agus ráinig go raibh asal sa tslighe. Do connac féin Tadhg ODonncada (Téidí) ag breith ar an asail agus dá chaitheamh thar chlaidhe an bhóthair.
    Seán Ó Súilleabháin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)