Scoil: Duíbhlios

Duílis, Co. Chorcaí
Seán Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Síad na h-éin is [?] ata lé fágail ins an ceanntair seo:- An Spideóg, An fhuiseóg, an dreóílín, an londubh, Suibhan an bport, an preuchán, an Colúr, an gabhairín reoidh an Cág, an circín Fraoig, an cuach, an criadhna, an áinle an seabhach, agus an faoileán,
    Deineann an spideóg a néad ar thaobh cladhthach, Deineann an Fhuiseóg a néad i móinfheir, Deineann an dreoilín a néad i bpollín, doimhín ar thaobh cladhthach. Deineann an londubh nead ar bharr sgéiche nó i sgairt. Deineann an Siubhan na bpórt nead ar bharr crainn árd nó in-aice nead preucán agus nuair a tagann an "Suibhan na bport" gó dtí an crann imthigeann na Preucáin annsan. Deineann an preucán a néad ar bharr crainn árd leis. Deineann an colúr a néad i gchoill nú ar bharr sgeiche.
    Deineann an gabhairín reóidh a néad. ar an ngaorthadh, Deineann an cág a nead i sgeach. Deineann an circín fhraoig a néad ins an chnuch, ar cnucán árd trím. Ní Deineann an cuach a néad féin in aonchor act beireann sí a uibhe í nead éin eile. Deineann an triadhna a nead i pairch fheir. Deineann an áinle a néad fé dionaibh, no sgibéalaibh na dteach. Deineann an seabhach nead ar bharr crainn áird (i bfothrach in áit úaigneach.) Ní Deineann an faoileán nead ach [?] in aice na farraige, cé go dtagann sí isteach féin dtír uaireanta.
    Maighréad Ní Riogáin
    An Garrán Thuaidh, Co. Chorcaí