Scoil: Clochar na Trócaire, Ros Ó gCairbre (uimhir rolla 14813)

Ros Ó gCairbre, Co. Chorcaí
An tSr. Áilbe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    feuchaint síos ar an bhfairrge mhóir. Bhí clú agus cáil na háite scaipthe ar fud an domhain go léir mar gheall ar an oideachas a bhí le fághail ann. Deirtear go raibh trí céad manach sa' coláiste, agus théigheadh cuid aca ar fud na h-Eórpa ag craobhsgaoileadh an Fhíor-Chreidimh. Gidh go mbíodh obair chruaidh ag na mic léighinn níor mothuigheadar é mar bhí saoghal sonasach síothchánta aca fé chúram a n-athar dhílis, Naomh Fachtna.
    Fear fial, mór-chroidheach, árd aigeanta a b'eadh é, fear a chuireadh suim fé leith in gach mac léighinn a bhí sa Coláiste. Ba mhó focal deagh-chomhairleach a leig sé uaidh nuair bhí sé imeasg na mach léighinn, agus bhí cion mór ag gach aoinne air. Trioblóid ar bith a bhí ortha do nochtuigheadar dó í agus narbh é a bhí i ndan an trioblóid sin a laghdugadh agus aigne an duine a shocruighadh.
    Deirtear go raibh Naomh Breanndán 'na chómhnuidhe in éinfheacht leis ar feadh tamaill mar bhí caradas mór eatorra o'n am a bhíodar araon fé chúram Naoimh Íte, agus gur dhein Naomh Breanndán a lán oibre cun an coláiste a cur ar aghaidh. Lá éigin thuit (2) tonnnósc amach do Naomh Fachtna, agus
      1. daoine
    Eibhlín Ní Donnabháin