Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear na gcómhnuidhe i mBaile-Mhúirne fadó agus sé an ainm a bhí air ná Seán Buidhe sé an cúis in a dtugtaí an ainm sin air ná go raibh gruaidh ana bhuidhe air agus bhí gach aoinne ag magadh fé agus nuair a bhíodh sé ag dul go dtí an t-Aifreann do bhídís ag magadh fé agus do bhíodh sé ar meisge.
    Do bhíodh ana-fhearg air nuair a bhíodh sé ar meisge agus bhíodar ag magadh fé agus níor dhéin sé pioch ach cloch a thógaint suas agus é chaitheamh leis agus bhí fearg mhór ortha agus thánaghadar na timhpeall agus rugadar greim air agus leagadar é.
    Bhí fear ag gabháil an bóthar agus chonnaic sé iad agus do fuair sé bata ana mhór agus do tháinig sé thar n-ais airís cúcha agus
    Nóirín Ní Dhuinnín
    Baile Mhic Íre, Co. Chorcaí