Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "ach mar sin féin tá dhá capall déag ar an gcnoc san thall nách fuil roinnte againn fós agus má's maith leat féadhfair iad a bheith agat."
    Ghaibh sé a bhuidheachas leis na driotháracha agus d'imthigh sé leis suas an cnuic san áit na raibh na capaill ag grásaeracht. Bhí an dhá ceann déag ann agus in-aoin-fheacht leo do bhí searrach ana dheas. Bhí sé chómh deas agus chómh glan san go raibh an grian ag taithneamh ar a chóta.
    "Á cad as go dtainís?" ar seisean "capall draoidheachta iseadh mé" ar seisean "agus leig anso me ar feadh bliadhna eile agus cídhfidh tu chómh mór is a bheidh mé an turas san"
    D'fhág an buachaill ansan é agus chuaidh sé tar-n-ais abhaile. Nuair abhí an bliadhain caithte chuaidh sé fé dhéin na h-áite 'na raibh an searrach bhí sé chómh mór san go mb'éigin do Sheán é féin a chur amach go mór chun teacht in áirde air. "Anois" ar seisean "Capall
    AT0531: Ferdinand the True and Ferdinand the False
    Cáit Ní Shúileabháin