Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí táilúir ann uair agus bhí a bhean ag deanamh a cuigine nuair a tháinig bean feirmeóra isteach i gcóir smil teine agus dubhairt sí go raibh a teine féin múcta. Fuair sí an smól teine acht níor bhfada go dtáinig sí arís i diarraidh ceann eile agus an leath-sgeal a bhí aice ná gur mhúc an smól teine. Tháinig sí an triú - h-uair i diarraidh ceann eile agus fuair. Bhí sé ag teip an bean an tailliúra sí an cheathramhadh uair do thó an tailiur an smól uaithe agus chaith sí isteach i dtobán uisge é mar bí fios aige ná bíodh sé ag múchadh i gcómhnaidhe agus dímtig an bean abhaile. Nuair a bí sí imtighthe dfheac an táiliúr isteach sa tobán agis conaic sé ceithre rollaí ime istig ann sé sin rolla ime ar gach smól teine.
    Uair eile bhí fear ann agus nuair a téigheadh sé amach ar maidin cídheadh sé Giar - fhiadh ag deól bó agus nuair choimeadhach sé na ba istig sa Geimhreadh do théigheadh sé isteach san cró ag deól na mbó. Aon mhaidin (maidin) amháin
    Diarmuid Ua Luasaig
    Cloch Eidhneach, Co. Chorcaí