School: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (roll number 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. Do bhí tigearna talmhan na maireachtaint a tig Gort an Imill fadó darbh ainm Doctúir [?]. Bhí sé os cionn Gort an Imill, Reidh na dDoirí, agus Cloch Aonadh
    Ní raibh aon tineóndaidthe ins na bailte fearainn san an uair sin aige ach bhí capaill ráis aige ionnta. Do cuirfeadh sé turnapí i gcómhair na gcapaill
    Blianta na ghorta bhíodar a ngoid ages na daoine mar ní raibh puinn eile aca ach an t-ocras
    Bhí mac ana fiadhain ag an ndochtúir agus bhíodh sé ag fiadhach an madra ruaidh as na capaill ráis Biodh sé ar meisge leath da saoghal. Lá amháin bí se ag fiadhach agus do rith sé ó teampall Naomh Gobanatan treasna na bpáirceanna is na cladhtacha go dtí go dtáinig sé go tig Michíl Mhic Suibhne i nGortn-na-Fuinsion Cuaidh sé isteach ansan ag lorg uisce beatha. Do líonadar gloine uisce coisreacan do agus dól sé í
    Seán D. Ó Cruadhlaoich
    Gort an Imill, Co. Chorcaí