School: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (roll number 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

1. Do bhí tighearna talmhan gurbh ainm do O h-Uidhir i mBéal Atha an Gaorthaidh agus bhíodh ana chuid daoine ar cuairt aige. Aon lá amháin bhí sé ag taisbéaint stroinséir ó Shasana na radharcanna mór timcheall agus nuair a bhíodar ag dul thar an seipéal chuadar isteach cun feuchaint cad é an crot a bhí ar an dtaobh istig. Tárla go raibh an sagart istig agus connaic sé iad ag teacht isteach.
    Bhí an tigearna talmhan ag ól a píopa faid a bí sé istig. Ní nac ionghnadh níor taithn san leis an sagart agus thosnuig sé ag troid leis an dtigearna talmhan. Bí an tighearna talmhan comh mór san an buille gur cuir sé an sagart as an bparóiste ar fad. Bhí a leithéid sin d'áthas ar an dtighearna talmhan an lá a bhí sé ag imtheacht go raibh sé ag marcuidheacht ar capall mór timceall na páirce agus an capall ar cor anáirde aige Do connaic an
    Máire Bean Uí Éaluighthe
    Gort Uí Raithile, Co. Chorcaí