Scoil: Baile an Gharrdha (B.) (uimhir rolla 13210)

Baile an Gharraí, Co. Thiobraid Árann
Tomás Lotrail

Cruachán (Crohane)
    Sa feilire tugtar Cruachán Muighe Abhna ar an áit seo
    (The round peak of the plain of the river)
    Bhí an sean eaglais suidhthe i gCruachán Íoct ar thaobh an gleanna ach níl ann anois ach fotharach. Baintear uasáid as an sean-reilig fós.
    In-aice na reilge atá tobar beannuighthe Tobar Sineach. Sibneach - naomh phatrún Cruacháin: Ní úsáidtear an t-uisge beannuighthe anois agus ní théigheann aoinne ar cuaird ann ach cómh beag.
    Tá sean caisleán ann leis - timcheall fiche troigh ar aoirde agus na fallaí naoi troighthe ar leitéád: tá cuid beag den céad úrlár ann fós.

Sean leacha ag Cruachán:
    Lieut Minchin of Wilford (Shangarry) a Cromwellian officer, ancestor of the Minchin families of Co. Tipperary.
    Another to the Milley family (Cromwellian also)