School: Leithinis (roll number 5120)

Lehinch Demesne, Co. Mayo
Aonghus Mac Domhnaill

1. (continued from previous page)
    Bhí fear mór i gceannas agus bhuail sé ag doras le bata mór agus dubhairt se "A Mhuiréadh Ní Mhainín an bhfuil tú istigh"? "Mise Rí an Dómhnaigh 'gus fear an lae indiú." Bhí an sean bhean agus bualadh dradín uirthi leis an bhfaitcíos agus dubhairt an fear arís "A Mhuiréad Ní Mainín Éist lem' guth". "Sead" "Sead" Sead" ars an sean bhean. "Mise atá ag éisteacht le h-aireach leat." Thosuigh an buachaill mí stáideach air arís. "Mura marbheóchaidh tú an muiltín cnáimhineac dubh, go raibh tú ar an maidí thar le dtí seactmhain ó indiú." Gabh uamhan Muiréad bocht agus nuair a lig an faitchíos dí, amach leirí le cabhar na gcómharsan a fhághail leis an muiltín a mharbhú. Cé bheadh sa teac róimpí act na crochadóirí a bhí ag a doras go gairid roimhe sin agus murar thaithnigh crith-eagla agus an-riocht na mná leobhta ní lá fós é mharbhuigheadar an muiltín dí agus bhí fleadh agus féastago go raibh sé in a lá geal.
  2. Bhí fear ann uair amháin a raibh capall bhán aige. Bhí sé de cáil ariamh ar fhear a' capall bhain go raibh leigheas aige ar an triuch. Ag am seo díreac bí triuc ag ropad leis that ins an duthaigh agus greadhadh paistí rioct leis an geasact.
    Máire Ní Sheoighe
    Clooneen, Co. Mayo