School: Leithinis (roll number 5120)

Lehinch Demesne, Co. Mayo
Aonghus Mac Domhnaill

1. (continued from previous page)
    Gach lá da mbíodh fear a' chapaill bháin ag dhul an bhóthair bhiodhsé in a bhail-odhair ag máithreacha an pharáiste ag teacht roimhe san mbealach ag iarraidh leighis da gcuid páisdí.
    Bris a fhoighid ar mo dhuine i ndéire na dála agus ar seisean leis féin, "cuirfidh mise scop leis an odhair sin no caillfidh mé leagan leis." Lá'r na bhárach agus é a'dhul go dtí an baile mór tháinig bean amach ag cuir go bog 'gus go cruaidh air a maicín a leigheas. "Muise" ar seisean "Níl le déanamh acht bainne ciche círche a bhleaghan i n-adharc muice agus cleite cait a chur dá shuathadh agus an deoch sin a thabhairt do'n mhalrach." Chuaidh an bhean bocht abaile ag cainnt léithí féin agus mise i mbannaí nár tháinig áon duine in-a ghoir na in a ghaobhar ó sin i leith.
  2. Éirigh a inghean agus téirigh go teach t-inghine mar rug inghean t-inghine inghean óg aréir
    [C]eist Cé méid glún é sin.? Freagra: Cúig!