School: Sealbhuidhe (roll number 16045)

Shalwy, Co. Donegal
Pádraig M. Mac Seághain

1. Scéal Beag

Ins an t-sean am bhí gearradh le díol ag na daoine go direach mar atá anois. Theigheadh fear na geartha thart uair amháin sa bhliadhain ó theach go teach ag tógail an ghearraidh.

Ins an t-sean am bhí gearradh le díol ag na daoine go direach mar atá anois. theigheadh fear an geartha thart uair amháin sa bhliadhain ó theach go teach ag tógailan ghearraidh. Cuid de na daoine nach mbeadh airgead acha béarfadh siad giota báinín tíre do i n ionad airgead. Bhí bean istuigh in ghleann agus bhí muirinn mór aice. Ní rabh airgead ar bith aice le eadaígh a ceannacht do na bpáistí gréasán a rinn sí fa coinne an chios a dhíol bí aice le eadaigh a dheánamh do na b páistí de. Nuair a tháinig an tighearna ní rabh ins an teach acht í féin agus na páistí agus diarr sé an rabh gréasán aice. Dubhairt sí nach rabh go rabh aice le h-eadaígh a dheánamh do na páistí de.
    Bheir sé uirthí agus thug leis í go dtug sé fad le ált fairrge í atá istigh a ghlean agus sé an t-ainm atá ar an áit Comos Binn.
    Nuair a bhí na páistí ag fás suas na dhiaidh sin dinnsigh a n-athair daobhtha caidén bás a fuair a máthair. Nuair a bhí siad na mbuachaillí bí siad ag cur tuirisc cá rabh an tighearna seo na comhnuidhe. Dimthigh siad leobhtha na d triúr acha lá amháin agus bhí siad ag theacht ar theach an tighearna giota ón teach h-innseadh do go rabh triúr buachaillí ag tarraingt ar an teach agus siubhail
    Seághan Mac Aodha
    An Chruach Bheag, Co. Donegal