School: Oileán Toraighe (roll number 5164)

Toraigh, Co. Donegal

1. (continued from previous page)
    duilleóg thirm, agus bíonn léigheas ins an duilleóg a bhíos ar an taobh astigh. Dá mbéadh do mhéar geartha agus tú an duilleog fliuch a bhíos taobh astigh san chopóga a chur ar an gearadh, ní bhéadh an gearadh i bhfad ag creasughadh.
    Fásann copóga bhréan i dtalamh chruaidh agus gnídhthear úsáid dóbhtha fá choinne daoine a mbíonn tinneas ortha dar'bh ainm dó an aicid bhuidhe. bruithtear copóga dóibh agus ólann siad an sugh.
    Tá luibh ag fás ins na portaigh dar'bh ainm do bó copóga agus gnídh daoine úsaid de ag léigheas corns. Bríseann siad an duilléog agus cuireann siad ar an corn é agus bruitheann sé é.
    Tá luibh ag fás agus sé an tainm atá air connlach-dhearg. Fásann sé ins na cuibhrinn a mbíonn préataí ag fás ionnta. Nuair a ghnídhtear an talamh a rabhar caithfear an connlach-dhearg a thógáil as nó mar dtógtar é, gnídh sé dochar do'n bhárr.
    Fásann luibh ar na
    Brighid Ní Dhubhagáin