School: Oileán Toraighe (roll number 5164)

Toraigh, Co. Donegal

1. Nuair a bhíonn bean ag blighe bó cor uair tugann an bhó buille de na chos díthe, agus nuair a thugann sí buille de na chos dithe deireann sí dris croidheóg. Bíonn an bhó istoigh i dteach agus sé an t-ainm a tugtar air boitheach. Bíonn stáca san bhoitheach fá choinne an bhó a cheangailt air. Ar adharca na bó a bhíos an rópa ceangailte. Bíonn uisge coisreagtha i mboitheach na mbó fa choinne rath a bheith ar an eallach. Nuair a bhriseas an bhó an téad imthigheann sí agus nuair a bhéas duine ag sgartigh ar an bhó agus sé an rud a dheireann sé léithe. Te croidheóg agus annsin seasann sí.
    Oidhche fhéile brighde déantar easg cochain agus cuirtear an mhuinéal na gamhna é fa choinne rath a bheith ortha. Nuair a bhíos gamhain ar téad agus é an téad a bhriseadh agus nuair a bhíos duine ag sgairtigh air sé an rud a deirtear leis: sugaidhe.
    Gráinne Ní Chearbhaill
    Séamus Ó Cearbhaill