Scoil: Baile na Bó (uimhir rolla 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ghiotaí, agus léim an fear amach. agus na funsaí ar a dhrim leis. Shíl fear an toighe gur an diobhal a bhí ann, agus thit se i lige. Dimthigh an fear eile amach ar an doras, agus cha fhachaidh siad amharc ar ní ba mhó. Fuair an gasúr loistín an oidhche sin ann, agus maidín lá thar na bharach bhain sé an baile amach ag siubhal.
  2. Comharthaí Aimsire.
    1. Nuair a bhíonn fáine ar an ghealach sin comhartha fearthanna agus ma bhíonn an fáinne amach uaidh sin comhartha go bhfuil an stoirm deas dúin, agus ma tá an fáinne istoigh cógmhra dó'n ghealach sin comhartha go bhfuil an stoirm a i bh-fad ar shiubhal.
    2. Nuair a sheid an chorr-mhónadh suas na cnuic sin comhartha fearthanna, agus nuair a shéid sí síos go bun na h-abhna sin comhartha aimsir mhaith.
    3. Nuair a churas an cat a dhrim leis an teine sin
    Éadhmonn Mac Pháidín