Scoil: Baile na Bó (uimhir rolla 2260)

Baile na Bó, Co. Donegal
Ailbhe Ó Conáin

AR LEANAMHAINT

a bhí comhgarach. Bhí ceann de na sgoltachaibh sin fá Ráithche. Scoláire clisde do bhí ins an fhear óg. agus is minic a chuaidh sé fríd na tighthe ag éisteacht leis na daoine fásta nuair a bhéadh siad ag céilidheacht, ag éisteacht leo ag innse sgéaltach. Chuir sé spéis mhór ins na sgéalta seo agus bhi sé féin ag innse a chuid sgéaltach féin. I n-aois a chúig bliadhna déag, cuireadh ar ais go Domhnach Diaigh é, an áit a b'as a athair, agus chaith sé seal bliadhantach annsin ag fóghluim ceirde an siopadóireachta i siopa (?) carraidhe. Níor thaitin an obair seo leis: bhí sé barraidheacht faoi stiuradh agus faoi ghlas: ní rabh a dhóigh féin aige, agus bhí barraidheacht riaghal aige le coimhéadh. B'fhearr leis a bheith amuigh faoi aer na spéire, ag éisteacht leis na h-éanachaibh ag ceól, agus badh é meas a chroidhe a bheith ar ais ar an Fhálcarrach an áit a rabh a comrádaidhe a óige, agus an áit ar chualadh sé na sgéalta breaghtha gaedhealach ag a' innse ag lucht na mbailteach thart.
    Nuair a bhí sé i n-a fhear - timcheall fiche bliadhain - chuaidh sé go d-dtí na Státaí Aontuighthe. Lean an spiorad gaedhealach annsin é: fuair sé isteach ins an chumann - Éire Óg - agus ní rabh sé i bhfad
    Ailbhe Ó Conáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)