School: Druim na Rath (roll number 12428)

Droim na Rátha, Co. Donegal
Éamonn Mac Dhúrnáin

1. (continued from previous page)
    lamha. Rinne se obair goirridh díobhtha, budh gnathach leis a fhánact amuigh annseo i mBearnas Bheag - (áit idir Leitir Ceannain agus an Dún Fionnacaidh), agus duine ar bith a bhí ag dul fríd an bearnus agus airgead leis ghlacfadh se ua e.
    Ag an am seo bhí fear na chomhnuide i nDún Fionnachaidh agus bhí leir airgid aige, acht an t-airgead seo i nDoire Colmcille cionnus nach rabh banc ar bith i nDún Fionnachaidh ag an am sin. Bhí dúil ag an fear mór saidhbhir seo teach breág úr a cur suas ach níor mhaith leis a chuid airgid a thabhairt leis as an Doire ar eagla go dtiocfadh Seán Crosach air.
    Bhí fear oibre ag an fhear shaidhbheir seo, agus lá amháin d'innis sé don fhear oibre caidé bhí ann a cheann le deanamh agus an eagla a bhí air.
    "Na leig a dhath ort" ars' an fear, "beidh an t-airgead agat i gcionn seactmaine," agus thoisigh an bheirt ag cainnt agus ag gaire.
    Tráthnóna lá ar na mbarach bhí sean-fhear a bheith le feiceal ag dul suas fríd an bearnus. Bhí cuma stifilte air. Bhí sean-eaduigh strocaigh, sean hata, bróga caithte agus féasóg mhór fhada liath air. Bhí bata mór trom na láimh leis fosta. Nuair a bhí sé leath-bheallaig fríd - shuas (?) ag an áit a bhfuil Micí Ua Gallcobair na chomhnuidhe anois - thug sé fa dear go rabh fear eile na shuidhe ar thaobh an bheallaigh mhoír agus a ghearran ag ithte féir giota beag ua. Fear mór láidir a bhí ann agus nuair a chonnaic se an fear as an Dún Fionnachaidh ag teacht d'éirigh sé agus sheas se i lár
    Éamonn Mac Dhúrnáin
    Múinteoir