School: Áth Cinn (B) (roll number 14047)

Headford, Co. Galway
Seán Ó Gairbhín

1. Mac Riógh Ghuirt Ruaidh.
    Fadó i bhfad ó shoin bhí rí ro cómhachtach sa n Gort Rúadh i bparáisde Eanach Cuáin. Bhí sé saidhbir ac briseadh anúan go mór, mór agus d'eírigh sé go h-an bhoct ar fad. Bhí sin dona go leor ach nuair a cailleadh a bhean (an bainríoghan) agus d'fágaidh curam páisde fir air badh seacht measa a bhí an sgéal aige.
    Ar chaoí ar bith, d'éirigh an mac suas 'na bhuachaill, dhathamhail agus leighte sgaoilte. Nuáir a bhí sé blían is fiche b'eigean do a dhul go Loch an Phúir lena gheasa a choimhlíonadh go ceann lá is fiche. Réidhtigh sé suas é féin maidin lae agus siar leis go Loch an Púir. Thagad sé abhaile chuile oidhche agus d'innsigheadh don righ faoi'n lá. Badh é an seachtmhadh lá déag go díreach glan dó ag an loch agus é in a sheasamh ag an bruach ag breathnú uaidh amac uirri nuair a connaich sé bád agus fear innti ag teact treasna
    Brian Mac Raghnaill
    Aralt Mac Aodha