School: Crois Bhóthar

Pollacorragune, Co. Galway
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

1. Fuair mé an t-eolas seo ó mo shean-mháthair Máire Ní Lobháin, atá in a cómhnuidhe i gCluain Caoilbhigh, 4 mile ar an taobh o thuaidh dhe bhaile mor Thuama. Ó a máthair a chúala sí é seo.

San droch-shaoghal d'fhág na daoine seo a leanas a gcuid talmhan is tighthe:-
    Tomás is Seán Ó Máille a bhí in a gcléirigh ag na sagairt i gCill Bheinín is i gCill Conla. Chomhnuigh siad in áit eicint ar taobh an bhóthair mhóir in aice le teach Ui Labhraigh i gCill Bheinín. D'imthigh "Caitte Pilib" "Maria Little" agus "Maire Bheag."
    An bhlian sin d'innis an sagart do na daoine gan na fataí a chur. Dubhairt sé nach bfásfad siad. Chuir athair mo shean-mháthar iad mar sin féin agus bhi na fataí a bhain sé san bhFóghmhar trí uaire cómh mór is a bhí siad uair ar bith roimhe sin. Bhí ortha na fataí a chur isteach i stáca coirce
    Áine Ní Bhriain
    Cloonkeenbeg, Co. Galway