School: Clochar na Trocaire, Cinn Mhara

Kinvarra, Co. Galway
Siúr M. Bernadette

1. Is beag baile ná sráid bhaile i n-Éirinn nach bhfuil déantús ann. Tá cupla déantús tar timcheall Cinn Mhara. Tá áth aoil suidhthe leath-mhile ó gCinn Mhara. Tá sé cosmhail le sean-fhothrach.
    Tá coiréal suidhthe in-acie an tighe. Na daoine gur leo ur (?) coiruéil do rán siad na clocha gach cupla mí agus do brisead iad go dtí go mbíonn siad 'na clocha beaga. Annsin cuireann siad na clocha ar capall agus cárr agus téigheann siad go dtí an áit aoil.
    Do cuireann siad na clocha treasna ona (?) atha aoil annsin agus cuireann siad teine faoi. Fághann siad na clocha annsin go ceann trí lá. Tar éis sin do diolann siad na átha.
    Bíd tionnscal éadach olna i nGaillimh fadó. 'Sé chéad rud a rinneadar ná
    Cáitlín Ní Fhallamhain