Scoil: Tulach Cadhain (uimhir rolla 8446)

Tulaigh Mhic Aodháin, Co. Galway
Séamus Ó Duibhghiolla

Ar an leathanach seo

1. Bhí go leor tíghearnaí talmhan ins an cheanntar seo. 'Siad na príomh ceann a bhfuil aithne ag na sean-daoine ortha ná: Lord Dunkellin, Lord Burke agus Lord Campall. Ins an t-am sin d'fhéadfadh an tíghearna talmhan thú a chaitheadh amach as do fheirm dá mbeadh an cíos díolta agat féin.
    Beann chruinn a bhíodh ar chuile teach an uair sin. "Bothán a Cúinne" a bhí ar na tighthe sin. Ní fhéadfadh fuinneóga féin a bheadh ortha in geall ar go raibh cáin ar gach fuinneóg. An cineál glas a bhí aca ná maide Éamonn taobh istigh de'n doras gach oidhche.
    Ach an tíghearna talmhan darb ainm "Campall", bhí sé an-ghrádh-diamhail. Níor phós sé ariamh. bhíodh sé ag tabhairt rudaí do na tineontaí. Nuair a cáilleadh é tháinig a dhearbhráthair. Ní fhaca tú aon diabhal ariamh a bhí chomh dona leis sin. Dá mbeadh gabháltas maith talmhan ag duine chaithfeadh sé amach sa sráid é dá mbeadh an chíos díolta aige féin. Rinne sé feilm mhór dó féin de'n talamh ab fhearr a bhí sa cheanntar. Is ní raibh na tineontaí annsin ach
    Aodh Ó Maidín
    Kilcloggaun, Co. Galway