School: Magh Cuilinn

Maigh Cuilinn, Co. Galway
Donncha Mac Suibhne

1. Tá tobar Beannaithe i dTuáiríní i bparóiste Maigh Cuilinn. Teígann go leor daoine ar chuairt chuig an Tobar sin chuile bhliadhain. Tá altóir beag déanta suas in aice leis an tobar agus tá dealbh Muire Bheannuighthe ar an altóir. Tá crann ag fás ós cionn an Tobar agus déirtear go bhfuil an cránn sin ag tabhairt aire don tobar. Sé an t-ainm atá ar an tobar ná ‘’Tobar Mic Duabhach’’ agus bhí sé sin mar ainm ar Naomh éicínt. Tá balla deás deúnta súas thart ar an Tobar agus is Protastúnach a rinne é. Nuair a theígann na daoine ar cúairt chuig an tobar déireann siad páidreacha. Siad na páidreacha a déireann siad seacht ‘’Sé do Bheatha’’ agus ‘Ár n-athair'’ agus ‘’Glóir don Athair’’. Lasann cuid de na daoine coinneal agus cuireann siad ós comhair an tobair iad le h-onóir a thabhairt don Naomh beannuighte a bhí ann. Is ar an t-ochtmhadh lá fichead de Dheire Foghmhair a théigann na daoine ar cúairt chuig an tobar. Níl aon uísge ins an tobar anois ach, níl sé ach tamall gearr ó thríomuigh
    Domhnall Ó Maoilchiaráin
    Claídeach, Co. Galway