School: Magh Cuilinn

Maigh Cuilinn, Co. Galway
Donncha Mac Suibhne

1. Toibreacha Beannuighthe 14/12/’34
    Tá ceithre thobar bheannuighte ins an bparóiste seo. Tá ceann í dTulaigh-ciadhain, ceann i dTuairíní, ceann i gCill Ugúla agus ceann eile sa mBaile Nua. Teígeann daoine ar cuairt orthu ar laethanta sírithe. Teígeann siad go dtí tobar Éanna i gCill Ugúla ar Dia h-Aoine agus Dia Domhnaigh agus Dia h-Aoine ina dhiaidh sin. Níl aon phaidir speisialta le rádh ag na daoine ann. Nuair a bhíonn suil tinn ag dhuine teígeann sé go dtí tobar Éanna. Sé an naomh a luaidhtear leis an tobar sin ná Naomh Éanna. Aon uair amháin bhí Tighearna talmhan i gCill Ugúla agus bhí a chuid beithidheach ag dul isteach i sean forthach Teampaill Éanna. Chuir sé cloch mhór a bhí ós cíonn an tsean dorais sa doras le na beithidhigh a choinnéal amach. Chuir lámh do – fheicsiona an cloch ar ais arís. Tá sgeach gheal ag fás os cíonn an tobair. Tá cill Ughúla dhá míle ó Mhaghcuilinn.
    Maighréadh Ní Chuilionáin
    Siubhán Bean Uí Chuilionáin