School: Magh Cuilinn

Maigh Cuilinn, Co. Galway
Donncha Mac Suibhne

1. Clampar nó troid idir na Loingsigh agus na Flaithbheartaigh
    Tásean-bhóthar san mbaile Cluandháibh a dtugtar Bóithrín na Fola air. Tá dhá ainm eile ar an mbóthar seo - “Bóthar na Coille” agus “Bóthar na h-Ola”
    Ins an am fadó, nuair a bhí muinntir Loingsigh in a gcomhnuidhe in gCaisleán Mháighcuilinn d’éirigh troid mhór idir iad fhéin agus muinntir Fhlaithbheartach agus mhairbh muinntir Fhlaitbheartaigh na Loingsigh ach an t-aon duine amháin – naoidhneán a bhí ‘san gcliabhán. Sé an chaoi d’eirigh leis seo éalodh, scuabh an bhanaltra a bhí ag tabhairt aire dó ar siubhal é treasna Loch Coirrib (nó Loch Oirbsean). Tamall gearr in a dhiadh sin phós sí, agus bhí clann aici. Thóg sí an Loingseach óg in éinfheacht le na clann féin, agus d’fhan an scéal mar sin ná gur fhásadar suas in a bhfearaibh.
    Lá amháin chuaidh an Loingseach óg agus chlann an bhanaltra
    Éamonn Ó Síothcháin