School: Magh Cuilinn

Maigh Cuilinn, Co. Galway
Donncha Mac Suibhne

1. Tá aít ar a dtugtar "Sgeach" i bparoíste Mághcuilinn. Tá "Sgeach" timpeall leath-mhíle ó sráid Bhaile Mághcuilinn ar an mbóthar go dtí Uachtar Árd.
    Fágtar síos corp ar an mbóthar ag "Sgeach" mar is sean nós san áit í. Seo é an fáth a bhfágtar síos coirp ag "Sgeach".

San t-sean aimsir bhí daoine ag túrruidheacht sagart agus fuaireadar go leór airgidh ó Phaírlimínt Shasana le sagart a fuadach, agus dá bhrígh sin bhí ar na sagartaibh dul í bhfolach. Bhí faitchíos ar na sagartaibh Aifreann a léigheadh í séipéal nó dul go dtí roilig le beannacht a chur ar an gcorp mar bhí luct fúaidreamh na sagart ins na h-áiteachaibh sin.
    Bhí sagart in a bfolach í bpluais ag "Sgeach" agus nuair a bhí daoine ag tabhairt coirp go dtí roilig d'fághadar síos é ag an bpluais ionnas go mbeannochadh an sagart an gcorp.
    Maighréad Ní Chuilionáin
    Suibhán Bean Uí Chuilionáin