School: Ceann Trá (Ventry) (roll number 15592/3)

Ceann Trá, Co. Kerry
D. Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    go bhfuil leigheas ann do shúile tinne. Is féidir an turas sin do dhéanamh aon am de'n bhliain ach caithfear é a dhéanamh trí domhantí in dhiaidh a chéile chun go bhféadfaí an leigheas d'fághail.
    Tá tobar bheannuighthe i gCill a Ruith ar a dtugtar Tobar Bhréannain. Deintear an turas sin ar an naomhadh lá fichid de mhí Mheithimh. Deirtear go bhfuil leigheas ann do shúile tinne. Uair amháin do bhí tig a thógaint ag fear i gCill a Ruith agus thóg sé cloch a bhí in aice leis an tobar chun é a chur i gcúinne an tighe. An maidin 'na dhiaidh san do cuaidh an fear amach ach ní raibh an cloch le feiscint. Chuadar go dtí an tobar agus do bhí an cloch san áit céadhna. Níor tógadh an cloch riamh ó shoin.
    Bríghid Bean Uí Cíobháin