School: Cillíneach (roll number 12412)

Killeenagh, Co. Kerry
Dd. Ó Cuill

Fado bhí fear na chómnuidhe i gCillíneach.

Fadó bhí fear na chomhnuidhe i gCillíneach Michéal Ó Chonaill an ainm a bhí air. Aon lá chuaigh sé féin agus a mac amach ag leagadh an claidhe chun na gloch d'fhágáil. Bhí capall aca chun na gloch (d'fhágáil) do tarraint abhaile gach uair nuair a bhíos an capall fé an cairt aca agus na slabhraí ceangailte tagadh an capall amach ón gcairt le comhair na sidheóga. Tamall na dhiaidh sin fuair an mac bás agus ní raibh an t-ádh aca as san amach.
    Aon oidhche bhí Domhnaill Ó Ceallachain ag dul abhaile ó bheith ag bhothánuigheacht. Chonaic sé fear a bhí marbh le cúpla blían. Bhí sé na sheasamh in aice an leasa agus madra dubh in aoinfheacht leis. Ní raibh aithne ag Dómhnaill air ar dtúis. Dubhairt sé leis cad é an gnó a bhí aige chun bheith ann. Dubhairt sé go raibh sé i bPurgadóir go dtí sin mar goid sé naoi sgilling ó fear bocht. "A Dhomhnaill " ar
    Eibhlín Ní Conaill
    Peadar O Conaill