School: Braighde (roll number 11343)

Bridia, Co. Kerry
Máire C. Ní Chonchobhair

1. Bhí fear oibóre ag duine uasal fadó, agus feirm ana mhor a bhí aige. Bí a bín a lán bhuaibh aige. Bí a lán bainne agus na buaibh, as an bainne sin geobhidís moran ím. Aon lá amhain bhí mórán ímh inthighthe, agus ní raibh fhios an domhan ag an fear uasal ca raibh an tím ag dul agus cheap sé go raibh beuthunach éigin ag teacht anois is arís. Lá airithe bhí an fear oibre ag treacht isteach chun rud éigin le nithe, agus bhí an fear uasal istig ins an ait a raibh an im ag faire. Cuaidh an fear oibre isteach ins an áit a raibh an tím ag an fear uasal agus thóg sé moran im leis. Níor leig an fear uasal aon nidh amac. Annsan thainig an fear oibre isteach cun a dinnéir. Bhí gé a rosta i gcomhair an dinnéir. Bhí bean an tighe gnothac, agus dubhairt an fear uasal leis an fear an gé d'iompáil. Do bhí teine ana mhór ann, agus nuair a cuaidh an fear oibre in aice na teine do láigh an im. Do bhí an tim ag silleadh as. Do léim an duine uasail an sheasamh agus dubhairt se leis an fear oibre go raibh alluis ag sillead leis agus a caotín a bhaint de. Nior leig an fear oibre aon nídh as. Do bhain an fear uasal an chaipín
    Brigid Ní Muircheartaigh
    Bridia, Co. Kerry